Oktobra meseca 1988. godine potekla je ideja da se na Vidikovcu osnuje izviđački odred. Negde oko 18. oktobra održan je sastanak u mesnoj zajednici Vidikovac gde su se po prvi put sreli naš prvi starešina Tihomir Kostić i prvi načelnik Goran Filipović. Odred je dobio ime po narodnom heroju i jednom od prih starešina SIJ-a Ratku Vujoviću - Čoče.

 

 

 

Ratko Vujović Čoče 1916 - 1977

 

Prvi članovi bili su učenici osnovne škole "Branko Ćopić".

Prvi izviđački sastanak održan je 20. novembra 1988. godine u prvim prostorijama u ulici Ratko Vujović Čoče 6 - 8. Deset najstarijih članova je poslato na vdnički tečaj u orjanizaciji SIO Rakovica, na Divčibare.

Tada smo dobili i prvi školovan kadar. Deseog novembra je sprovedena prva promotivna aktivnost izviđača u školi "Branko Ćopić". Petnaestog januara 1989. godine organizovan je prvi izlet na Kosmaj, gde je bilo svečano davanje obećanja i polaganje zaveta. Tada su svi od 141 člana, koji su prisustvovali, dobili žutr marame sa braon rubom koje su određene po tome što su izviđačke košulje maslinasto zelene; maslina jedrvo sa predivnim žutim cvetom, a stablo je braon boje. Od 10. do 12. marta 1989 . godine povodom dana mesne zajednice Vidikovac, održan je svečani stroj odreda, napravljena je prigodna izložba, i tad nam je uručena odredska zastava.

I, napokon 02. marta 1989. godine u svečanoj sali osnovne škole "Branko Ćopić", održana je osnivačka skupština i od tada je odred i pravno postojao. Osnivači su bili Tihomir Kostić (starešina), Goran Filipović (načelnik), Zoran Aleksić (vođa čete) i još petoro ljudi iz mesne zajednice Vidikovac.

Stručni kadar se menjao, kao i rukovodstvo. Tako je 1990. godine starešina postao Boban Vraneš, a 1992. godine Goran Filipović.

 

Prvo polaganje zaveta na Kosmaju 1989. godine

 

 

Od tada smo uspešno učestvovali na mnogobrojnim akcijama i takmičenjima. Naše prvo takmičenje je bilo "izviđački petoboj" 1989. na kome su naše starije planinke osvojile prvo mesto.

Prva naša višednevna akcijaje bila 1990. godine. To je bio bivak na Tari u planinarskom domu "Javor". Tom prilikom je grupa naših članova prošla kanjonom Rače. Te iste godine organizujemo po prvi put odredski vodnički tečaj, da bi tokom narednih godina postali nosioci organizacije vodničkog tečaja za čitavu opštinu Rakovica. 

Prvo samostalno zimovanje smo organizovali 1991. godine na Berovu u Makedoniji. Od tada zimovanje postaje nešto nezaobilazno u životu i radu naših izviđača.

Najčešće smo zimovali na Rtnju, ali tu su bili i Medvednik i Babin zub, Tara, Grza itd... 1991. godina je značajna za nas i zbog toga što smo tog leta organizovali prvi veliki tabor na Grzi. Trajao je 15 dana sa svim elementima koje pravi izviđački tabor treba da ima. Letovanja smo organizovali u Čanju, Ulcinju, Buljaricama i drugim mestima.

U godini 1991. je bila i prva zvanična proslava (svečani stroj) našeg odreda na kojoj su se po prvi put doleli i letovi i zvezde, veštine i veštarstva našim članovima. Proslava je vezana 16. decembar, dan rođenja Ratka Vujovića Čoče i od tada se redovno održava svake godine.

Od 1990. godine naš odred organizuje sada već tradicionalno takmičenje "Memorijal Ratko Vujović Čoče - Susreti prijateljstva". Takmičenje se održavalo svake godine u Pionirskom gradu i to za sve kategorije čalnstva po čemu je ovo takmičenje jedinstveno. Od 1991. godine organizujemo još jedno takmičenje. To je Osmomartovski kviz "?". Ovim kvizom obeležavamo praznik Osmi mart i ujedno otvaramo sezonu takmičenja u našoj zemlji.


Od 1989. godine pa do danas, kroz naš odred je prošlo preko 2000 članova. Jedni su odlazili, drugi dolazili, ali broj članova se uvek kretao između 100 i 150. Svi su se oni trudili da što bolje savladaju izviđački program o čemu govori podatak da su naši članovi na izviđačkim školama uvek bili među najboljim tečajcima.

Treba pomenuti da je naš odred jedan od prvih odreda iz Srbije čiji su se članovi popeli na vrh Triglava. To je bilo 13. i 14. avgusta 1989. godineza vreme taborovanja na Bohinjskom jezeru.

Naš odred trenutno broji 130 članova podeljenih u tri čete i jedan klub brđana. Svi oni daju doprinos ukupnom uspehu odreda. Sa ponosom ističemo da je odred jedan od najboljih u zemlji, što potvđuju brojna prva mesta na velikom broju zviđačkih takmičenja kao i priznanja "Odred orlova", prvi put je to bilo 1991. godine kada smo dobili i prvi srebrni znak.